Polskie Towarzystwo Towaroznawcze Towarzystwo Towaroznawcze Kraków Towarzystwo Towaroznawcze
o stowarzyszeniu oferta PTT edukacja

19 Sympozjum IGWT

W dniach 15 - 19 września 2014 roku na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie odbyło się 19 Sympozjum IGWT (Internationale Gesellschaft für Warenwissenschaft und Technologie) pt. "Commodity Science in Research and Practice - Current Achievements and Future Challenges".

Jest to największa i najstarsza konferencja z dziedziny nauk towaroznawczych odbywająca się od 1978 roku w kolejnych wiodących ośrodkach naukowych. Organizację tegorocznego Sympozjum powierzono Polskiemu Towarzystwu Towaroznawczemu, które jest członkiem Międzynarodowego Stowarzyszenia Nauk Towaroznawczych i Technologii (IGWT). Towarzystwo podjęło się zorganizowania tego naukowego i organizacyjnego przedsięwzięcia wraz z Uniwersytetem Ekonomicznem w Krakowie. 

W Sympozjum udział wzięło ponad 180 uczestników z 15 krajów, w tym z Armenii, Austrii, Bułgarii, Chin, Izraela, Japonii, Korei, Niemiec, Polski, Rumunii, Rosji, Słowacji, Słoweni, Ukrainy i Włoch. 

Podczas walnego zgromadzenia, w którym wzięli udział reprezentanci narodowych towarzystw naukowych zrzeszonych w  IGWT  wybrano nowe władze. JM Rektor Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie prof. UEK dr hab. Andrzej Chochół został wybrany prezydentem International Society of Commodity Science and Technology – Internationale Gesellschaft fur Warenwissenschaften und Technologie (IGWT) z sekretariatem w Wiedniu. Prof. Andrzej Chochół pełnił wcześniej funkcję wiceprezydenta IGWT w latach 2004-2008 i od 2012 r. Sekretarzem generalnym IGWT została prof. UEK dr hab. inż. Renata Salerno-Kochan. W skład Zarządu IGWT na kolejną kadencję wybrano prof. dr. hab. Władysława Kędziora. 

Naukowe osiągnięcia uczestników Sympozjum zostały opublikowane w formie streszczeń oraz 8 tematycznych monografii tworzących serię pt.: COMMODITY SCIENCE IN RESEARCH AND PRACTICE

  1. ACHIEVEMENTS AND CHALLENGES OF COMMODITY SCIENCE IN THE AGE OF GLOBALIZATIONEdited by Andrzej Chochół & Jerzy Szakiel
  2. CONSUMER PROTECTION AND SATISFACTIONEdited by Andrzej Chochół
  3. INNOVATIONS IN PRODUCT DEVELOPMENT AND PACKAGINGEdited by Agnieszka Cholewa-Wójcik & Agnieszka Kawecka
  4. FOOD PRODUCTS’ QUALITYEdited by Małgorzata Miśniakiewicz & Stanisław Popek
  5. FUTURE TRENDS AND CHALLENGES IN THE FOOD SECTOR Edited by Małgorzata Miśniakiewicz & Stanisław Popek
  6. NON-FOOD PRODUCTS’ QUALITY & INNOVATIONSEdited by Renata Salerno-Kochan
  7. TOWARDS QUALITY - MANAGEMENT SYSTEMS AND SOLUTIONS Edited by Tadeusz Sikora & Joanna Dziadkowiec
  8. TOWARDS SUSTAINABLE DEVELOPMENT Edited by Waclaw Adamczyk 

 

Sympozjum zostało objęte Honorowym Patronatem przez Prezydenta Mista Krakowa Jacka Majchrowskiego oraz Marszałka Województwa Małopolskiego Marka Sowę. 

Polskie Towarzystwo Towaroznawcze jako współorganizator Sympozjum otrzymało dofinansowanie z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na działalność upowszechniającą naukę.

 ZAPRASZAMY NA  STRONĘ INTERNETOWĄ SYMPOZJUM

igwt header kopia 02

 

 

 

adres: ul. H.Sienkiewicza 4, 30-033 Kraków telefon: 12 293 78 12 e-mail: ptt@uek.krakow.pl www.ptt.uek.krakow.pl